7 tips om een houten tafel langer mooi te houden

D Published 15 maart 2017 15:06 Tips en trucs

Eindelijk! Uw nieuwe tafel staat te pronken in het midden van uw eetkamer! U hebt voor hout gekozen, omdat dat een warm en natuurlijk materiaal is, en u wilt uw tafel zo lang mogelijk mooi houden. Hier zijn 7 tips om dat te bereiken.

In onze in toenemende mate door technologie beheerste samenleving, raakt hout steeds meer in trek. Door zijn warme en natuurlijke uitstraling zorgt hout voor warmte en gezelligheid in huis.

Maar hout is een levend materiaal dat om speciale aandacht en onderhoud vraagt. We hebben voor u 7 tips op een rijtje gezet om zo lang mogelijk van uw houten eetkamertafel te kunnen genieten.

1. De ruimte goed gebruiken

De eetkamertafel neemt een centrale plaats in onze huizen in. Het is niet alleen de plaats waar je eet maar ook de plek waar het gezin samenkomt of waar soms aan gewerkt moet worden.

Het hele gezin draait om dit meubelstuk. Zorg voor voldoende loopruimte rond de tafel, zodat er niet steeds tegenaan wordt gestoten.

Let er ook op dat u stoelen met de juiste afmetingen kiest. Ze moeten goed onder de tafel passen en nergens blijven steken.

2. Constante temperatuur en luchtvochtigheid

Hout vraagt om een constante temperatuur van 18 tot 21 °C en een luchtvochtigheid van 45 tot 55%. Hout absorbeert vocht uit de omgevingslucht en geeft het daarna weer af. Door grote schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur gaat het hout harder werken, met het risico van vervormen of barsten.

Gebruik uw eetkamertafel niet buiten!

3. Pas op met direct licht.

Hout verkleurt na verloop van tijd onder invloed van licht. Naturel hout heeft de neiging om te vergelen, terwijl geverfd hout valer wordt. Het is een heel normaal verschijnsel waar we niets tegen kunnen doen.

Wel kunnen we vlekken voorkomen, door de gordijnen te sluiten als de zon direct op de tafel schijnt en geen felle verlichting direct op het tafelblad te richten.

4. Verander de plaats van voorwerpen

Hout verkleurt in de loop der tijd en onder invloed van het licht. Laat daarom de tafelloper niet permanent op tafel liggen en laat vazen en andere siervoorwerpen niet de hele tijd op tafel staan. U loopt het risico dat de plek waar u deze voorwerpen neerzet een kleurverschil gaat vertonen.

5. Bepaalde dingen horen niet op tafel

Hoewel de eetkamertafel bedoeld is om aan te eten, kunt u er niet zomaar van alles op zetten!

De volgende zaken moet u in ieder geval niet direct op een houten tafel zetten:

• Scherpe voorwerpen: nee, snij geen groenten op tafel! ;-)

• Zware voorwerpen: ze kunnen een afdruk in het tafelblad achterlaten.

• Hete voorwerpen: gebruik altijd een onderzetter voor een schaal die uit de oven komt.

• Natte voorwerpen: vooral als het hout alleen geolied is.

6. Reageer onmiddellijk bij ongelukjes!

Dep vloeistof die op tafel is gemorst direct op. Voorzichtig deppen, niet wrijven. Zorg dat er zo min mogelijk vocht in het hout kan dringen.

Een tafel met een gelakt oppervlak is in principe beschermd. Toch moet u de vloeistof snel opdeppen om te voorkomen dat de beschermende laklaag beschadigd raakt.

7. Afstoffen en schoonmaken

Stof uw tafel altijd af in de richting van de nerf. Gebruik geen microvezeldoekje, stoomreiniger of wonderspons. Die kunnen het oppervlak beschadigen.

Een gelakte tafel kunt u het schoonmaken met water met een beetje afwasmiddel. Daarna goed droogmaken.

Verder lezen

Mobitec biedt zijn klanten een handleiding met instructies om tafels langer mooi te houden. es. U kunt deze hier downloaden.

Is hout iets te kwetsbaar naar uw smaak?

Het is waar dat het niet altijd eenvoudig is om een houten eetkamertafel goed te onderhouden en lang mooi te houden.

Als hout niet geschikt voor u is, bestaan er alternatieven, zoals keramiek of coatings die gebruikmaken van nanotechnologie (Fenix©). Lees hier onze tips om een tafel te kiezen die het beste bij u past.