News

Een oase van rust voor mensen met kanker

In Namen bouwden ze een voormalig klooster om tot een wellnesscentrum waar kankerpatiënten en hun familie ondergedompeld worden in een warme sfeer.

Woensdag 6 oktober keken we bij Mobitec net iets geboeider naar het RTBF-journaal dan gewoonlijk. Reden? Een verslag over het bezoek van koningin Mathilde aan Espace Bien-être L’Essentiel

Door dit verslag wilden we meer te weten komen over deze ongewone plaats, waarvan de missie net zo essentieel is als de naam doet vermoeden…

Een plek vol leven

Ver weg van de steriele ziekenhuissfeer maakt dit wellnesscentrum meteen indruk door zijn warme en kleurrijke karakter. “Telkens als nieuwe mensen deze plek ontdekken, krijgen we complimenten,” zegt coördinator Virginie Fontaine. “Het is een plek vol leven, een regenboog van kleuren!”

Espace Bien-être l’Essentiel opende de deuren in maart 2019. Bron van inspiratie was Maggie’s Centres in Engeland, een netwerk van centra die zich inzetten voor mensen die te maken krijgen met kanker. “Dr. Willemart, hoofd van de afdeling SORMN* van het universitair ziekenhuis in Namen (CHU UCL – campus Sainte-Elisabeth), wilde dit project al veel langer opstarten”, vertelt Virginie Fontaine. Door een gebrek aan financiële middelen ging het idee enkele jaren de koelkast in, tot alle puzzelstukjes in elkaar vielen: “Zo kon het centrum er toch komen doordat, enerzijds, het voormalige klooster een nieuwe bestemming moest krijgen. Anderzijds kon het Emile Salamon Fonds de verbouwingswerken financieren. Deze organisatie bestaat uit vrijwilligers die geïsoleerde patiënten begeleiden op hun ritten van en naar het ziekenhuis of andere zorginstellingen.”

(* Afdeling Oncologie, Hematologie, Nucleaire Geneeskunde en Radiotherapie)

 

 

Elk detail telt

320 m²: dit is de totale oppervlakte van het centrum, dat dichtbij maar toch buiten de muren van het ziekenhuis ligt. “Voor de verbouwingen deden we een beroep op Olivier Simon van Buro5. Samen werkten we alles uit tot in de kleinste details. Uitgangspunt waren onze specifieke behoeften en de activiteiten die we wilden uitbouwen”, herinnert Virginie Fontaine zich. “De architect van het CHU UCL, Guerric Dacremont, adviseerde ons ook over de materiaalkeuze. Zo zorgt een houten structuur in de ontvangstruimte voor de privacy van de wachtenden én een warme toets.”

Voor de inrichting en de meubels deed het centrum een beroep op de expertise van onze partner Une chaise sur le toit. “Zij hielpen ons om een ‘stijl’ te creëren voor l’Essentiel, met advies over de verlichting en de meubels”, aldus Virginie Fontaine.

Zetels met pit

De keuze voor Mobitec leek niet geheel toevallig: “We hoorden dat andere ziekenhuizen al met Mobitec-meubels hadden gewerkt,” zegt de coördinator. “Une chaise sur le toit begeleidde ons bij de keuze van de modellen en de afwerking.

De keuze voor stof is een gedurfde zet op een plek waar patiënten komen. “Dit werd besproken met en goedgekeurd door de dienst Ziekenhuishygiëne”, legt Virginie Fontaine uit. Enige tijd later moesten de zetels even aan kant, door de COVID-19-pandemie: “Vandaag weten we dat stoffen stoelen geen groter risico inhouden, zolang we alle andere hygiënemaatregelen in acht nemen.”

Koninklijk bezoek

Voor het bezoek van koningin Mathilde stonden een heleboel kleurrijke Soda-stoelen klaar. De gele was speciaal voor haar gereserveerd: “De koningin feliciteerde ons met de keuze van de stoelen en de kleuren”, aldus Virginie Fontaine.

 

 

Voor het wellnesscentrum is dit bezoek erg belangrijk: “We krijgen geen subsidies: ons centrum is volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van sponsors. In tegenstelling tot andere verzorgingsinstellingen, betalen wij alle mensen die activiteiten aanbieden. En door COVID werd het vinden van financiering net iets ingewikkelder. Hopelijk geeft deze vorm van zichtbaarheid ons een duwtje in de rug.”

Bij Mobitec zijn we in ieder geval bijzonder trots dat onze producten hun plekje vonden in een ruimte die onze WHY zoveel kracht bijzet: “Samen creëren we feel good-momenten!”

Steunt u graag dit mooie project? Aarzel dan niet om te doneren. Elke gift van meer dan €40 is fiscaal aftrekbaar.

Pictures credits:  @CHU UCL Namur